Главно меню
Меню 2

Ваканция с успешно изпълнен проект в Осло

Фирма „ВАКАНЦИЯ“  изпълнени успешно Договор № 492 / 31.03.2017 г. за възлагането на обществена поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за предоставяне на услуга по организация и провеждане на посещения в чужбина на група младежи от Младежки център Стара Загора и обучителни посещения на екипа по проекта по проект BG 06-101 „Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск в град Стара Загора“, финансиран по ФМ на ЕИП“, за организиране и провеждане на обмен в чужбина на група младежи от Младежки център Стара Загора и обучително посещение на екипа по проект BG 06-101 „Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск в град Стара Загора“, финансиран по ФМ на ЕИК в град Осло /Норвегия/ в периода 06.04.-11.04.2017 г.

Съгласно Техническата спецификация, изпълнителят на услугата – фирма „Ваканция“ ООД, обезпечи логистиката за провеждането на международните дейности по горепосочения проект, свързани с 1 /едно/ посещение в чужбина за група от 40 /четиредесет/ човека, включваща:

 1. Организиран транспорт за участниците
 • Автобус, позволяващ превозването на 50 души и техния багаж, който отговаря на техническите изисквания съгласно българското законодателство за превоз на пътници от град Стара Загора до Летище София на 06.04.2017 г. и от Летище София до град Стара Загора на 11.04.2017 г.;
 • Закупени и осигурени самолетни билети за група от 40 човека, компактно пътуване на групата в един полет по маршрут София – Истанбул – Осло на 06.04.2017 г. и Осло – Истанбул – София на 11.04.2017 г., с разрешен багаж за пътуване 30 кг и ръчен багаж;
 • Трансфер от летище Gardermoen, град Осло до мястото за настаняване на 06.04.2017 г. и обратно на 11.04.2017 г., отговарящ на изискванията за пътнически транспорт в Норвегия, с възможност за транспортиране на багажа на групата;
 • Автобусен транспорт, с автобус с минимум 45 места, от мястото на настаняване до посетените младежки центрове в град Осло, предвидени по програма от организаторите (домакини).
 1. Настаняване на участниците

Фирма „Ваканция“ осигури нощувки за групата от 40 /четиредесет/ човека за времето на посещението в Апартхауз в град Осло, в апартаменти за 5 /пет/ нощувки с включена закуска. Бяха осигурени и 6 /шест/ единични стаи, съгласно Техническата спецификация.

 1. Посещения по програма на организаторите (домакини)

Съгласно подготвената програма от организаторите (домакини) бяха посетени следните младежки центрове и атракции:

 • Център Aktivitetshuset K1 – квартален център за младежки дейности aktivitetshusetk1.no
 • Център FRIGO – център за дейности и занимания на открито http://www.frigo.no/
 • Център KØBB – ферма за деца в центъра на града https://kampenbarnebondegard.com/
 • Furuset Forum – спортен клуб за футбол, хокей, хандбал, тенис http://www.furuset.no/
 • Veitvetklubben – младежки клуб https://www.oslo.kommune.no/natur-kultur-og-fritid/fritidsklubber/veitvetklubben/
 • Център The Unginfo center – в центъра на града за помощ на младите хора
 • Универнитетска ботаническа градина
 • Природно-научен музей
 • Забележителности в центъра на града – Кметство със залата за връчване на Нобелови награди, Президентство и други.

Всички посещения и срещи преминаха по график и предизвикаха доста голям интерес сред българските младежи. Възникнаха въпроси към домакините за живота на младите хора в Норвегия, за подкрепата на Община Осло в изграждането на всички центрове, за безплатното обучение и услуги за ученици и студенти.

Така научихме, че безработицата в Норвегия е само 7%, че 70 % от завършилите средно образование, веднага могат да започнат работа, че приемът в университетите е само по документи, а обучението е с минимална годишна такса, която всеки може да си позволи.

Не можахме да видим „белите нощи“, но се уверихме, че Норвегия е страна, социално ориентирана, подпомагаща младите хора, осигуряваща им пълна подкрепа за реализация и бъдеще.

Бранислава Недялкова

наш специален пратеник

Осло, Норвегия

 

 

Сподели публикация